SI TENS ALGUNA COSA QUE PUGUIS APORTAR POSA'T EN CONTACTE AMB NOSALTRES cunitmar@gmail.com

Agraïments



Aquest llibre, com molts altres, és el resultat de la col•laboració d’un bon nombre de persones, amb implicacions diverses. Per tant, és obligat que m’hi refereixi, ja que sense la participació de totes aquestes persones no hagués estat possible arribar a publicar aquest llibre.

En primer lloc cal dir que, tant pel que fa a l’exposició com al llibre, totes dues empreses han estat iniciativa d’en Joan Fernández i, en el darrer cas, la seva perseverança i recolzament han estat decisives. Voldria que quedés molt clar que a més de la seva aportació amb la redacció de la Introducció, ha estat el que ha fet possible la mateixa existència de la publicació. Personalment, agrair també que apostés per dipositar la confiança en la meva persona per materialitzar tots dos projectes i pel recolzament demostrat durant tot el procés. La recerca de bona part de la documentació i, sens dubte, trobar aquella més interessant, no hagués estat possible sense la col•laboració de l’Arxiu Històric de Cornellà; l’arxiu m’ha donat totes les facilitats, de la mà, de l’Anna Plans i de les directores, la Felisa Barcenilla i la Carmen Paez.

Per la seva banda, l’Andrés Sánchez Vega ha convertit el seu blog en un punt de referència pel que fa a la documentació sobre les lluites socials a Cornellà a la dècada dels setanta i vuitanta. Ell i aquest blog són una part important d’aquest projecte. El fet que al blog s’hagin penjat documents que s’han fet servir per a la redacció d’aquest llibre, li han obert perspectives addicionals que poden aportar interès per a les persones interessades en el tema. Així, doncs, el meu reconeixement a la tasca de l’Andrés, en general i, a la seva participació en aquest cas concret.

En aquesta publicació, respecte de la riuada, era molt important poder disposar de bones imatges d’aquells dies, perquè res més clarificador per ensenyar el que va ser aquella catàstrofe que les fotografies. Per tant, el meu agraïment a les persones que han aportat el material gràfic que van enriquir en el seu moment l’exposició i, ara, el llibre. Molt especialment voldria agrair l’aportació de Jordi Fort per la gran qualitat de les fotografies cedides.

De l’Antonio Palacios vaig aprendre moltes coses sobre Cornellà, va ser un gran i discret col•laborador en diferents projectes. També ara, per a la redacció d’alguns passatges, ha estat de gran ajuda les seves aportacions. Valgui aquesta ocasió per mostrar-li un agraïment que pot ser al seu dia no vaig fer explícit.

Als veïns de Cornellà, com en Pere López, la Clara Avellán i, molts d’altres que, amb els seus testimonis orals o escrits, han afegit versemblança als fets explicats en aquestes pàgines. A en Lluís Campo i en Miquel Salas, per fer-me l’immens favor de llegir-se prèviament el text i fer-me els suggeriments i aportacions oportunes.

 A en Manel J. Campo, perquè a part de poder fer servir les seves encertades publicacions d’aquells temps, també ha tingut la deferència de llegir aquest escrit i, amb benevolència, aportar el seu punt de vista. I, encara més, ha tingut la deferència d’estar disposat a presentar a Cornellà aquesta publicació. Moltes gràcies, Manel.

A l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat per tota l’ajuda que ens han donat, sense la qual tampoc no ens n’haguéssim sortit, ni en l’exposició ni potser tampoc ara. I, per últim, a l’Avenç per confiar en el projecte i decidir dur a terme la publicació de La Memòria del Fang, especialment, a l’Ignasi Doñate pel seu interès personal i per la gentilesa de voler escriure el pòrtic que afegeix valor al llibre. Gràcies a tots perquè vosaltres heu fet possible aquesta edició.

Ramon Rull Badenes